Suomen parhaat talviurheiluareenat

Tähän artikkeliin on koottu arvokasta tietoa Suomen parhaista talviurheiluareenoista. Jos etsit kohdetta, joka tukee harjoittelemistasi optimaalisella tavalla, kannattaa tutustua tässä artikkelissa esiteltyihin kohteisiin!

Lahden urheilukeskus

Suomen-parhaat-talviurheiluareenat-1

Lahden urheilukeskuksessa on vilkasta toimintaa ympäri vuoden ja sitä voidaankin pitää Lahden alueen merkittävänä urheilukeskittymänä. Talviurheilun kannalta keskuksen tärkeimpiä kohteita ovat stadion, jotka käytetään talvisin hiihtostadionina, Lahden jäähalli ja Lahden hyppyrimäet. Urheilukeskuksen ympäristö tarjoaa myös upeat hiihtoreitit, jotka johtavat kohti Salpausselkää.

Lahden Hiihtostadion avattiin 1981 ja sen kapasiteetti käsittää lähes 7 500 istumapaikkaa, joista 4 750 paikkaa sijaitsee pääkatsomossa ja 2 715 paikkaa aurinkokatsomossa. Stadionia on remontoitu sekä 2008 että 2018 ja sen omistaa Lahden kaupunki.  Stadionin ydintoimintoihin kuuluu Salpausselän kisojen järjestäminen. Ajatus kisojen järjestämiseen saatiin alun perin Lauri Pihkalan julkaisemasta artikkelista. Artikkeli julkaistiin Suomen Urheilulehdessä 13.3.1922 ja siinä esitettiin, että pohjoismaiset hiihdot voitaisiin järjestää Lahdessa. Artikkelin julkaisemisesta kuluin ainoastaan kolme viikkoa, kun kisat päätettiin järjestää ja niiden järjestäjätahoksi perustettiin Lahden Hiihtoseura. Vuonna 1922 stadionille valmistui hyppyrimäki. Ensimmäiset Salpausselän Kisat käytiin vuonna 1923.

Salpausselältä löytyy kolme hyppyrimäkeä ja mäkihyppystadion. Nykyisin mäkien kriittiset pisteet ovat K116 m, H116 m, K90 m, HS100 m, K64 m ja HS70 m. Näiden mäkien lisäksi urheilukeskuksen alueelta löytyvät Karpalon hyppyrimäet. Niiden kriittiset pisteet ovat K38 m, K25 m, K15 m, K8 m sekä K6 m.

Näissä mäissä on nähty monia suomalaisten mäkihyppääjien huippuhetkiä. Esimerkiksi Toni Nieminen ponnisti 1.3.1992 maailmancupin kilpailussa suurmäen mäkiennätyksen 125 m hypyllään ja Ville Kantee 24.2.2001 MM-kilpailuissa 2001 hypyllään, joka kantoi 132 m.

Urheiluhallista löytyy myös jäähalli, jonka Isku Areenaa käyttää pääasiassa Lahden Pelicans, joka pelaa lajin SM-liigassa. Sen katosta löytyy kolme sinne nostettua pelipaitaa; numerolla 11 pelanneen Hannu Koskisen pelipaita, numerolla 13 pelanneen Erkki Laineen pelipaita ja numerolla 17 pelanneen Kari Elorannan pelipaita. Jäähalli avattiin vuonna 1973 ja sitä on remontoitu vuosina 1980, 1998 sekä 2010. Lisäksi hallia on laajennettu vuosina 2007 sekä 2010. Hallin omistaa Lahden Jäähalli Oy ja sen katsojakapasiteetti on kaikkiaan 5 371 katsojaa.

Hartwall Arena

Suomen-parhaat-talviurheiluareenat-2

Hartwall Arena on Suomen jääkiekkomaajoukkueen ja Jokerien kotiareena, jota pidetään jopa Suomen jääkiekkopyhättönä. Arenalla on isännöity lukuisia SM- ja maajoukkuetason liigaotteluita sekä NHL-otteluita. Arenan tasosta kertoo se, että Arenalla on pelattu jo neljät jääkiekon MM-kilpailut. Arenalla järjestetään myös yritystapahtumia ja konsertteja sekä erilaisia viihdealan tapahtumia. Se on tullut tunnetuksi jääkiekkotapahtumiensa lisäksi myös muista urheilutapahtumista ja monenlaisista erityistapahtumista.

Hartwall Arena tarjoaa monenlaisia palveluita. Esimerkiksi liput voi ostaa suoraan Hartwall Arenan omasta lipunmyynnistä. Hartwall Arenalta löytyy aitoita ja muita tiloja, jotka tekevät tapahtumiin osallistumisesta erityisen miellyttävää. Hartwall Arenan läheisyydestä löytyy jopa oma hotelli, jossa on mukava yöpyä, jos Arenan tapahtumiin on matkustettu hieman kauempaa. Jokerit-faneille erityisen kiinnostava kohde on Hartwall Arenan Jokerit-fanikauppa, josta löytyy hyvä valikoima Jokerit-tuotteita. Arena tarjoaa myös monenlaisia ruokailuvaihtoehtoja pikaruokaketjuista hienompiin Lounge-vaihtoehtoihin. Tarjolla on myös mahdollisuus aitiotarjoiluihin ja katsomotilauksiin.

Vuokatti

Suomen-parhaat-talviurheiluareenat-3

Vuokattia pidetään varmalumisena talviurheilukohteena. Kohteeseen on helppo saapua autolla taikka junalla Kajaanin kautta. Kohteeseen on helppo saapua myös lentäen. Vuokatti tarjoaa upeita aktiviteetteja, hotelleja ja kylpylöitä – sekä mikä parasta, upean luonnon! Helsingistä matkaa Vuokattiin on 574 kilometriä, Tampereelta 480 kilometriä, Jyväskylästä 332 kilometriä ja Oulusta 189 kilometriä.

Vuokatti on ennen kaikkea laskettelukohde ja se soveltuukin koko perheen yhteiseksi laskettelulomakohteeksi. Vuokatinrinteet palkittiin vuonna 2020 vuoden hiihtokeskuksena. Keskuksesta löytyy rinteitä kaikkiaan 13 kappaletta ja hissejä 9 kappaletta. Erityisesti tässä laskettelukohteessa on panostettu pienimpiin laskettelijoihin ja kohteesta löytyykin kiva hiihtokoulu. Kohteen maskotti MAX-katti auttaa lapsia tutustumaan laskettelun saloihin. Leikin varjolla opettelu on erinomainen tapa ottaa laskettelu pikku hiljaa haltuun ja MAXin Lumimaailmasta kannattaakin aloittaa harjoittelu. Aktiivilaskijoille puolestaan Vuokatti tarjoaa haastavan Snowparkin, jossa pääsee kokemaan esimerkiksi freestylen mahtavan maailman.

Vuokattia pidetään myös romanttisena kohteena. Tutustu esimerkiksi rakkauden vaaroihin, romanttisiin näköaloihin ja mahdollisuuteen kokeilla rusettiluistelua. Pörröiset huskyt ovat varma valinta, jos kumppanisi pitää koirista ja ulkoilma-aktiviteeteista. Moni on samaa mieltä vanhan sananlaskun kanssa, jonka mukaan tie sydämeen käy vatsan kautta, ja tältäkin osin Vuokatti on perin romanttinen kohde. Sieltä löytyy nimittäin hyviä ravintoloita, kuten Ravintola Kippo, jossa romantiikan nälkäiset vierailijat pääsevät nauttimaan savupirtin hämyisestä tunnelmasta. Vuokatti onkin kohde, jossa voi helposti yhdistää monta kärpästä yhdellä iskulla!

Jos haluat kokeilla erilaisia talviurheilulajeja ja löytää itsellesi juuri sen oikean lajin, on Vuokatti tähän oivallinen kohde. Pääset nimittäin kokeilemaan halutessasi hyvin monenlaisia talvilajeja, kuten moottorikelkka-ajelua tai huskyvaljakkoajelua. Yksi mielenkiintoinen laji on lumikenkäily, joka nostaa helposti sykkeen ylös ja tarjoaa lihasvoimille haasteita. Voit myös kokeilla fatbikea eli läskipyörää, jolla pääsee näppärästi liikkeelle myös talvella. Oletko jo ehtinyt kokeilla joitakin näistä lajeista? Mikä on sinun suosikkisi?