Parhaat talviurheiluvinkit tulevaan talveen

Talvet voivat olla pitkiä ja pimeitä, varsinkin niille, jotka nauttivat kesäurheilusta. Useimmat vesiaktiviteetit vaativat esimerkiksi melko lämmintä, nestemäistä vettä.  Talvella Suomessa voi kuitenkin harrastaa jääkiekkoa, taitoluistelua ja muita talviurheilulajeja. Luistelu on Suomen suosituin talviurheilulaji, jota seuraa hiihto suksilla tai lumilaudoilla. Eri puolilla Suomea sijaitsevissa hiihtokeskuksissa voi hiihtää monenlaisilla taidoilla. Laskettelu on loistava tapa kohottaa kuntoaan ja pitää samalla hauskaa. Laskettelun lisäksi muita ihania ja tarvittaessa vaikeita urheilulajeja ovat luistelu, hiihto ja myös ratsastus, jota voi niin ikään harrastaa talvella.

Vaihteleva harjoittelu on aina hyödyllistä, ja siitä voi olla hyötyä juuri sinun vakiolajissasi. On hyvä löytää talviaktiviteetti, jonka avulla voit harjoittaa lihaksia, joita et käytä niin paljon omassa lajissasi. Monia urheilulajeja voi tietysti harrastaa myös sisätiloissa, ja internetistä voi etsiä sopivia harjoituspaikkoja läheltä. Sisäpalloilulajit ovat nyt mahdollisia lähes kaikissa kylissä pitkin Suomea. Harrastaminen vaatii luonnollisesti myös rahaa ja moni laji kuten jääkiekko voi olla kallista. Artsara.fi jakaa hyviä vinkkejä rahan säästämiseen tai lisäansioiden saamiseen, joten sivustoa kannattaa vähintäänkin vilkaista.

 

Hiihtämisessä tärkeä huolehtia kehon lämpötilasta

Hiihtäjän pitäisi pystyä hiihtämään hyvin kovimmillakin pakkasilla. Kylmässä sydämen toiminta on vaikeampaa, mutta sitä ei silti pidä pelätä. Ihon pintaverisuonet eivät rentoutu yhtä paljon kuin kuumuuden aikana, joten verenpaine nousee jonkin verran. Pelkästään kasvojen kylmyyden vuoksi verenpaine nousee noin 20 elohopeamillimetriä.

Kehon työkuorma kylmälle altistumisen aikana lisääntyy vain vähän kohtuullisella aktiivisuustasolla, joka on noin 50-60 prosenttia maksimiponnistuksesta. Kovassa pakkasessa on suositeltavaa käyttää hengityssuojainta tai lämmitintä nenän ja suun edessä. Kun liikut nopeasti, ei riitä, että hengität vain nenän kautta, vaan sinun on hengitettävä myös suun kautta. Suun kautta tuleva kylmä ilma mainitaan usein vaikeutena, vaikka ilman kuivuus on vielä suurempi vaikeus.

Hengityksensuojausta on turhaan laiminlyöty. Ajatuksena on, että kun hengität ulos, suojain imee kosteutta ja lämpöä itseensä. On ratkaisevan tärkeää, että hengitysilmasi on kosteaa. Ongelmana on, että keuhkorakkuloissa on 100 % ilmankosteus. Ja keho imee tämän kosteuden hengitysilmasta.

Kauluksen tai naamarin käyttäminen saa sinut myös tuntemaan olosi lämpimämmäksi. Liikunnan harrastamisen yhteydessä sinun tarvitsee käyttää muita vaatteita niin paljon, koska rintakehä ei kylmene samalla tavalla kuin normaalisti kylmää ilmaa hengitettäessä.

 

Uskallatko polskahtaa avantoon?

Avantouinti on useimmille suomalaisille tuttu juttu, mutta kerrottakoon, että kyseessä on siis uiminen jäähän tavalla tai toisella tehdyssä reiässä, jossa veden lämpötila voi olla jopa nolla astetta. Avantouinti saattaa olla terveydellesi hyödyllistä. Avantouinti lievittää lihasjännitystä, niveltulehduskipuja, selkävaivoja ja unettomuutta Avantouinnin on myös osoitettu vähentävän stressiä. Lajissa voi myös kilpailla muita vastaan, ainakin lajin SM- ja EM-kilpailuja järjestetään.

Suomessa on useita paikkoja lajin harrastukselle. Sitä voidaan harjoittaa myös uima-altaissa, joissa veden lämpötila on tyypillisesti 4–7 astetta. Kilpatalviuintia voi harrastaa useissa seuroissa muun muassa Turussa ja pääkaupunkiseudulla.  Rohkeat vesiuimarit, avovesiuinti on sinua varten. Vesi tuntuu aluksi viileältä, mutta nopeasti siihen tottuu.

Lyhytaikaisella avovesiuinnilla ei ole juurikaan vaikutusta verensokeriarvoihin, joten lajia voi kokeilla myös diabetesta sairastavat. Kun uit ulkoilmassa, pidä mielessäsi ympäristön lämpötila ja suojaa muun muassa insuliinit pakkaselta. Verenkierto paranee avantouimisen jälkeen, joten insuliinin imeytyminen paranee.

 

Pelaa sisällä pöytäpelejä ja vedonlyöntiä

Talvella voi nauttia myös sisällä olosta, eikä sisällä olosta tarvitse tehdä kurjaa kesän odottelua. Voitte pelata sisällä esimerkiksi pöytäpelejä tai katsella leffoja. Jos et ole kokeillut vielä nettikasinoilla pelaamista, niin sekin voi olla yksi jännittävä aktiviteetti. Ota seurantaan vaikka ufc, ja lyö vetoa voittajista. Tärkeintä on kuitenkin, että viihdyt hyvin myös sisällä talviaikaan.